CİGOLD 26/09/2017 ALTIN DOLAR EURO PİYASA YORUMU

  • Tarih |

GERİLİM AZALDI

 
Kuzey Kore'nin tehditleriyle güvenli liman varıklarına olan talep kesildi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, Başkan Trump'ın son yorumlarını "savaş ilanı" olarak değerlendirmiş, bu iddia Beyaz Saray’dan yapılan açıklamayla son buldu. ABD sözcüsü Sarah Sanders "Kuzey Kore'ye savaş ilan etmedik," dedi ve "Bunu iddia etmek saçma. Kore Yarımadası'nın barışçı bir şekilde nükleer silahlardan arındırılmasını istiyoruz" dedi. Doların Euro karşısındaki yükselişi devam ediyor, altındaki yukarı hareketin geri döndüğünü görüyoruz. Asya’da endeksler bu sabah dar alanda hareket etti. 


ABD TAVIR DEĞİŞTİRİYOR - Kuzey Irak'ta gerçekleşen referandumla ilgili ABD'den 3 farklı açıklama geldi. Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan ayrı ayrı yapılan açıklamalarda ‘birleşik Irak’tan yanayız’ vurgusu ve hayal kırıklığı teması olsa da IKYB’ye yönelik herhangi bir yaptırımdan söz edilmedi. Savunma Bakanlığı Pentagon, ABD ordusunun DEAŞ’la mücadele kapsamında Peşmerge'ye desteğinde bir değişiklik olmadığını bildirdi. Birleşmiş Milletler IKBY'nin özellikle Kerkükü de dahil ederek tartışmalı bölgelerde düzenlediği referandumun "istikrar bozucu" olduğu uyarısında bulundu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, referandumu tanımayacağız, dedi. İngiltere desteklemediğini açıkladı.


Kuzey Irak’taki bağımsızlık referandumunun yapılması ile birlikte dün biliyorsunuz Borsa İstanbul’da aşağı yönlü sert hareketler yaşandı. Bunun yanısıra Kuzey Kore’nin ABD’ye savaş ilanı gibi açıklamalarda bulunması piyasalarda gerginliğe neden oldu. Bugün tansiyon düştü. ABD’den gelen ılımlı açıklama gerilimi azalttı. Türkiye de ne petrol vanasını kapattı, ne de sınırları. Bu gelişme düşük fiyattan pozisyon açmak isteyenler için iyi bir fırsat oldu. Endeks 103 bin düzeyinde tutunmaya çalışıyor. Teknik olarak 102 bin desteğinin üzerinde kaldığı sürece önce 104, ardından 105 bin dirençleri gündemde kalacak. SASA (6.91 – 7.45); ASELS (25.00 – 26.70); NETAŞ (13.09 – 13.44)
 
EURO NEDEN ZAYIFLIYOR?  - Almanya seçimlerinden sonra Merkel’in güç kaybetmesi euro’nun zayıflamasında önemli rol oynuyor. Parite 1.18 sente kadar gerilemiş durumda. Hükümet kurma çalışmalarında yaşanacak zorluklar dolardaki kazanımları arttırabilir. Bugün Avrupa’da önemli veri açıklaması yok. Öğleden sonra ABD’de ağustos yeni konut satışlarıyla conferance board tüketici güven endeksi ve Richmond FED imalat endeksi dikkatle izlenecek. FED başkanı Yellen’le birlikte 3 bölge başkanı daha konuşacak. Teknik olarak 1.1770 sent desteği kırılırsa 1.1650 sente kadar geri çekilme devam edecek. Şu anda rüzgar dolardan yana esiyor. 


TL KAYIPLARI GERİ ALIYOR - Dünyanın sayılı varlık yönetim şirketlerinden Amundi, Türk varlıkları konusunda daha pozitif olduğunu belirterek Dolar/TL 'nin 3.40 civarına gevşeyebileceğini bildirdi. Kuzey Irak'a ilişkin artan risklerin etkisiyle dün 3.50'den 3.55 seviyesine kadar yükselen kur bugüne düşüşle başladı. 3.56 TL ile tavan yapan dolara şu sıralarda 3.54 TL ödeniyor Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın konuşması da kur açısından önemli olacak. Yellen'ın para politikasına dair verebileceği mesajlar yakından takip edilecek. Yellen'ın Türkiye saatiyle 19:45'te konuşması bekleniyor. Döviz sepetinin 3.86 TL’ye gevşemesiyle 5 yıllık risk priminin 192’den 190 düzeyine dönmesi TL için olumlu. K.Irak tansiyonu düşüyor, yüksek seviyelerin satış fırsatı olarak kullanılması gerekiyor. 

ALTIN NİYE GERİ DÖNDÜ? - Kuzey Kore Disisleri Bakani'nin ABD Baskani Trump'in yaptigi açiklamalarin savas ilani oldugunu söyledi ve sonrasinda ülkenin yakinlarindaki Amerikan uçaklarini vuracaklarini ekledi. Kuzey Kore'nin açiklamalari sonrasinda ABD Savunma Bakanligi da bu aksam savasmaya hazir sekilde konumlanmis durumda olduklarini açikladi. Jeopolitik risklerin tirmanmasiyla birlikte güvenli liman ons altinda  1312 dolar seviyesinin üzeri görüldü. Teknik olarak inceledigimizde Eylül basinda en yüksek 1357 seviyesinden sonra düsüs trendine giren ons Beyaz Saray’dan yapılan savaş yok, açıklamasından sonra gevşedi. Asya’da 1310 dolardan işlem gören ons Avrupa’da 1305 dolarla açıldı. Piyasada satıcılar çoğalıyor. Yellen’in konuşmasından sonra altın yön değiştirebilir. 1300 dolar desteği kırılırsa 1280 – 1285 dolar aralığı test edilecektir. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı, şu sıralarda 149 liradan satılıyor. Aynen dövizde olduğu gibi kar satışı yapılabilir.